Suomalaisten helmasynti kostautuu tietotyöntekijöiden ergonomiassa, sanoo Contourin Joonas Ruuskanen. Hän nimeää johdon ja työntekijöiden yleisimmät harhakäsitykset ja vinkit niiden selättämiseen.

Pomon sokeat pisteet työergonomiassa

‚ÄĚHinta ratkaisee.‚ÄĚ Ty√∂nantajan on lyhytn√§k√∂ist√§ katsoa tietoty√∂l√§isen laitehankinnoissa vain niiden hintaa. Jos tutustuu ergonomisesti laadukkaisiin p√§√§tety√∂skentelyn v√§lineisiin ja niiden tuomiin etuihin vasta sitten, kun fysioterapeutti tai ty√∂terveysl√§√§k√§ri siihen kehottavat, ty√∂ntekij√§n ty√∂teho on ollut heikentynyt jo pitk√§√§n. J√§lkik√§teen asioiden korjaaminen ei tuota en√§√§ uuden veroista.¬†

Tutkimuksen mukaan 65 % päätetyön tekijöistä kertoo ergonomisten työvälineiden auttavan heitä työskentelemään tehokkaammin. Yksi lääkärin tai pari fysioterapeutin palkkiota maksavat enemmän, kuin työntekijälle sopiva, laadukas ergonominen työväline. On siis harhaluulo, että niiden hankkiminen on kallista.

Vinkki: Investoi ajoissa. Tiedosta, että työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöistä. Se ei tarkoita vain sitä mitä lääkäri määrää, vaan myös ennaltaehkäisyä. Ergonomia on yksi yleisimpiä sairauspoissaolojen aiheuttajia, sillä ihmiskeho ei sovellu pieniin yksitoikkoisiin liikkeisiin, joita toistetaan tuntikausien ajan tietokoneen näytön edessä. Investointi ergonomisiin työvälineisiin ei ole rahan tuhlaamista vaan sitä, että katsotaan vähän pidemmälle.

‚ÄĚTulokkaalle ja et√§ilyyn passaa vanhat vermeet‚ÄĚ. Jos et hanki koeajalla oleville ty√∂ntekij√∂ille kunnon ty√∂v√§lineit√§, h√§n voi tehd√§ siit√§ omat johtop√§√§t√∂ksens√§. Kyse on ty√∂ntekij√§n arvostamisesta ja terveydest√§. Jos tulija saa muilta j√§√§neiden laitteiden sijaan valita itselleen sopivimmat uudet v√§lineet, ollaan oikealla tiell√§.¬†

Ergonomia on työn sovittamista ihmiselle ja henkilökohtaista jokaiselle. Aivan kuten vasenkätisille on omat sakset ja oikeakätisille omansa. Kaikki ei sovi kaikille, siksi on olemassa erilaisia välineitä eri ihmisille. Testaamalla löytyy se sopivin. Eikä sähköpöytä yksin riitä ratkaisemaan kaikkia ergonomian pulmia. Myös hiiri, näppäimistö ja näytön korkeuden säätömahdollisuus vaikuttavat merkittävästi siihen, että työntekijän työskentelyasento on optimaalinen.

Hybridityö on tullut tietotyöhön jäädäkseen. Etätyöpäivänä huonot työvälineet ovat aivan yhtä lyhytnäköinen ja vaarallinen tapa vältellä tosiasioita.

Vinkki: Ota hyv√§t ty√∂v√§lineet kilpailuvaltiksi. Ota jokaisen ty√∂ntekij√§n ergonomiasta vastuu heti ensimm√§isest√§ p√§iv√§st√§ l√§htien. Ty√∂ntekij√∂ist√§ on pulaa jo monilla aloilla, silti rekrytointi-ilmoituksissa harvoin mainitaan ergonomiset ty√∂v√§lineet etuna. Lupaus siit√§, ett√§ meill√§ p√§√§set valitsemaan omat ergonomiset ty√∂v√§lineet, voisi olla kelpo houkutin ‚Äď samoin kuin se, ett√§ kunnon v√§lineet saa my√∂s et√§ty√∂h√∂n. Kun haluat olla askeleen edell√§ kilpailijoita, saada ja pit√§√§ kiinni parhaista tekij√∂ist√§, hanki heille kunnon v√§lineet my√∂s et√§ty√∂h√∂n.

Muista ainakin tämä: Kun otat etupainotteisesti huomioon ergonomian, työntekijä voi paremmin, työskentelee tehokkaammin ja viihtyy töissä.

Työntekijän kompastuskivet työergonomiassa

‚ÄúVaatimattomuus kaunistaa.‚ÄĚ Asiantuntijaty√∂t√§ tekevien yleisin virhe on vaatimattomuus ainakin toimistoergonomian kohdalla. Usein ty√∂ntekij√§ tyytyy niihin v√§lineisiin, jotka pomo antaa. Harva uskaltaa avata suunsa ja kertoa, ett√§ k√§ytetyist√§ laitteista tulee kipuja. Vasta siin√§ vaiheessa, kun j√§nnetupen tulehdus juilii tai p√§√§t√§ kivist√§√§ illat, hakeudutaan ty√∂terveyshuoltoon ja silloin ollaan jo my√∂h√§ss√§.

Vinkki: Ota vastuu itsestäsi. Viimekädessä jokaisen pitäisi itse ottaa vastuu siitä, millaisilla välineillä työskentelee. Pomo ei ole ajatustenlukija. Ota selvää, kerro tilanteesi, perustele valinnat ja vaadi laadukkaat laitteet itsellesi.

‚ÄúTieto lis√§√§ tuskaa.‚ÄĚ Mielenkiintoista ty√∂t√§ tekev√§ ammattilainen syventyy ty√∂h√∂ns√§ usein intohimolla – joskus oman terveytens√§ kustannuksella. Sen sijaan ett√§ h√§n perehtyisi oman ty√∂ns√§ ergonomiaan, tutustuisi laitevalikoimaan ja testaisi eri vaihtoehtoja, h√§n ottaa kiltisti vastaan ne v√§lineet, mitk√§ ty√∂nantaja antaa. Toimivammat ty√∂v√§lineet alkavat kiinnostaa vasta silloin, kun kroppa on romuna. Vaikka tietoa olisi tarjolla jo nyt.

Vinkki: Ota tieto haltuun nyt. Tietotyöläisen kannattaa hankkia oikeaa tietoa oman työn ergonomiasta ja niistä vaihtoehtoista, joita on saatavilla. Tietokoneella työskennellessä ihmiselle tulee paljon staattisia lihasjännityksiä, jotka voivat aiheuttaa pitkällä aikajänteellä rannekanavaoireyhtymiä, jännetulehduksia, selkäkipua ja päänsärkyä. Juuri nyt on hyvä hetki ottaa selville, mitä on päätetyötä helpottavia ja terveyttä ylläpitäviä ergonomisia laitteita on tarjolla ja panostaa omaan terveyteen.

‚ÄĚKevyt‚ÄĚ toimistoty√∂. Mist√§ tuleekaan se pinttynyt ajatus, ett√§ t√∂iss√§ saa tulla paikat kipe√§ksi? Niist√§ yritet√§√§n palautua vapaa-ajalla tai j√§√§d√§√§n romuna lomalle. Sitten menn√§√§n hierojalle ja jumpataan, ett√§ jaksetaan taas vapaan j√§lkeen t√∂ihin.¬†

Vinkki: Unohda ‚ÄĚsuo, kuokka ja Jussi‚ÄĚ -ajattelu. Oikea l√§ht√∂kohta on, ett√§ t√∂iss√§ ei pit√§isi tulla kipe√§ksi. Rakennust√∂iss√§ pidet√§√§n turvakenki√§, samoin tietoty√∂ss√§ pit√§isi ehk√§ist√§ ongelmia. Turvakeng√§t eiv√§t auta, jos jalka on jo hajalla. Samoin, jos ranne on jo rikki, ollaan my√∂h√§ss√§. ‚ÄĚToimiston turvakeng√§t‚ÄĚ, kuten ergonominen hiiri kannattaa hankkia etuk√§teen.¬†

Jos kotona paukutat sormet pinkeinä kannettavan littanaa näppistä, sahaat vanhaa hiirtä hihat heiluen ja tihrustat näyttöä pää roikkuen, työteho ja terveys ovat vaarassa. Jos työnantaja ei kustanna hyviä laitteita myös etätyötä varten, on hyvä muistaa, että verottaja suhtautuu myönteisesti työvälineiden hankintoihin. Kotitoimistoon hankittavat työvälineet ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.

Jos matkustat työssäsi paljon, pienessä pussissa mukana kulkeva hiiri, näppäimistö ja kannettava teline helpottavat työtä lentokentän loungessa, kahvilassa ja hotellilla. Ne auttavat pitämään niskan ja hartiat rentoina ja saat näytön oikealle korkeudelle.

Muista ainakin tämä: Ota vastuu itsestäsi ja hoida työvälineesi kuntoon nyt!

Varmista, että teillä on päätetyössä ergonomia kunnossa. Tutustu Contouring ergonomisiin työvälineisiin:

  • keskitetyt hiiret
  • yhdenk√§den hiiret
  • multimediaohjaimet
  • n√§pp√§imist√∂t
  • kannettavan telineet
  • rannetuet
  • kyyn√§rtuet

Joonas Ruuskanen, Key Account Manager, Contour Design

Artikkeliin on haastateltu Contour Designin Key Account Manageria Joonas Ruuskasta. Hän on jo vuosien ajan pyrkinyt muuttamaan suomalaisten asenteita päätetyön ergonomiaa kohtaan. Contour Design on ergonomisten hiiri- ja näppäimistöratkaisujen edelläkävijä, ja sen patentoituihin tuotteisiin kuuluvat RollerMouse, Unimouse sekä Balance Keyboard.