Tammikuussa se päivä vihdoin koitti. Windows 7 -tuki päättyi 14.1.2020.

Alunperin tämän ihanan käyttöliittymän tuki oli tarkoitus lopettaa jo yli 10 vuotta sitten. Moni asia muuttui matkan varrella, mutta nyt fakta on se, ettei Windows 7 yksinkertaisesti enää vastaa tämän päivän haasteisiin. Ei sen enempää tietoturvan kuin käytettävyyden suhteen. On aika saattaa hyvä ystävä viimeiselle matkalle ja muistella hyvällä.

Hyökkäykset tulevat yleistymään

Windows 7 sai viimeiset tietoturvapäivitykset löydettyihin reikiin tammikuussa 2020. Kun nämä päivitykset on ajettu, on käyttöjärjestelmä täysin omillaan. Oletettavasti kaikkiin jatkossa löydettyihin aukkoihin aletaan hyökätä. Osaan näistä eivät auta enää palomuurit tai virustorjunta. Käyttöjärjestelmän tuen mukana loppui myös Internet Explorer -selaimen tuki Windows 7:ssa. WannaCry:n tapaiset kiristysohjelmat voivat tulla piikkeinä ja niitä tullaan todennäköisesti kohdistamaan yrityksiin. Kuka tietää.

Miksi Windows 7:sta on ollut niin vaikea luopua?

Miksi Windows 7 sitten on edelleen melko yleisesti käytössä – ainakin osassa organisaatioiden toimintoja;

No, siellä saatetaan ajaa vaikkapa sovelluksia, joiden kehittäjät eivät tue uudempia käyttöjärjestelmiä. Softien vaihtaminen ei ole ollut integraatio, aikataulu- tai budjettisyistä mahdollista. Joissain tapauksissa taas asiat ovat saattaneet syystä tai toisesta jämähtää paikalleen. Organisaatiossa ei ole välttämättä haluttu käyttää rahaa uusiin laitteisiin ja päivityksiin. IT-infran liiketoimintalähtöinen kehitys ei ehkä ole sujunut suunnitellusti. Näkemystä, kokemusta tai yhteistä ymmärrystä asian tärkeydestä ja sen vaikutuksista on voinut puuttua.

Nyt päätös on kuitenkin helppo. Let’s do this sh*t kuten t-paidassanikin lukee.

Onko palvelimet iskussa?

Windows 7 ei ollut suinkaan ollut ainut Microsoftin käyttöjärjestelmä, jonka tuki loppui em. päivämäärällä. Windows Server 2008 sekä 2008 R2 tuki päättyi samalla hetkellä. Yleisimmät roolit kyetään järkevällä panostuksella siirtämään palvelimen uudempiin versioihin. Erikoisempiin tarpeisiin voidaan kehittää muita ratkaisuja, joista yksi on Azure. Siellä ajetut 2008 palvelimet ovat edelleen tuen piirissä. Kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että ilmaisia tietoturvapäivityksiä ei näihinkään ole tulossa.

Tulevaisuus ei ole pöllömpi

Aloitetaan siitä, mikä välttämättömän muutoksen takana odottaa. Windows 10 on hyvä ja toimiva käyttöjärjestelmä, joka kehittyy jatkuvasti paremmaksi. Se toimii myös hieman vanhemmassa ATK:ssa ilman isompaa virittelyä. ”Kymppi” on myös ostettavissa useilla järkevillä tavoilla, joista yksi parhaista on käyttäjä per kuukausi -hinnoiteltavaan M365-perheeseen kuuluvat W10 Business tai W10 Enterprise. Jos et halua sitoa kapitaalia laitteisiin, saat ne meiltä myös palveluna. Ja kyllä, nämäkin käyttäjä/kk -hinnoittelulla. Hintaan kuuluvat myös tukipalvelut, eli kyseessä on ns. loistodiili.

Windows 10 on myös turvallinen. Oldie Goldie On-Prem Pim Pom -palikoiden lisäksi sen avulla voi liittyä pilvipalveluihin joko täysin tai hybridinä. Voit unohtaa paikalliset salasanat käyttämällä Windows Helloa ja salata levyt sen varalta, että menetät datasi fyysisen koskemattomuuden.

Ja toki käyttäjäkokemus ylipäätään on parempi, kun hyppää pyörivien levyjen maailmasta ja Win 7 latailuruuduista suoraan uudehkoon Windows 10 -laitteeseen. Nappia painamalla loikkaat muutamassa sekunnissa kirjautumisruutuun. Nopeus, akun kesto ja kaikki on vaan parempaa.

Miten eteenpäin?

Jokaisella on edessään oma ratkaisunsa infransa suhteen, mutta työtä joka tapauksessa vaaditaan jonkin verran. Koska luet tätä blogia, oletan että asia ainakin jollain tasolla kiinnostaa. Tai ahdistaa. Käytännössä tilanteeseen on useampia ratkaisuja

  • Voit päivittää Windows 7 koneet Windows 10 -käyttöjärjestelmään
  • Voit vaihtaa laitteet kokonaan uusiin – Windows 10 tulee mukana
  • Voit toki myös hankkia asianmukaiset lisenssit ja maksullisen tuen Windows 7:lle.

 

Me tietenkin Tietokeskuksella autamme. Meillä on paljon kokemusta ja tietoa käyttöjärjestelmien päivittämisestä ja niiden ylläpidosta, laitteista, pilvisiirtymistä ja tietoturvasta. Kysyminen ja keskusteleminen ei vielä maksa mitään. Oli organisaatiosi sitten pieni tai suuri, meiltä löytyy asianmukaisia ratkaisuja ja neuvoja IT-infranne modernisointiin.

Petri Pukkanen

Konsultti

Pete työskentelee Tietokeskuksessa konsulttina. Petrin erikoisosaamisalueita ovat Azure-, moderni laitehallinta ja M365.

Voimmeko olla avuksi Win 7 -jutuissa?

Jätä yhteystietosi alle, jutellaan lisää: