Virtuaalitodellisuus, eli VR ei ole wau-ilmiö, vaan välttämättömyys nykypäivän työelämässä. Erityisesti uuden liiketoiminnan synnyttäminen vaatii ideoiden konkreettista havainnollistamista. Lue, millaisia mahdollisuuksia virtuaalitodellisuus tarjoaa nyt ja tulevaisuudessa.

Ylivertainen keino konkretisoida ideoita

Virtuaaliteknologian ansiosta uusi tuote tai vaikkapa rakennus voidaan visualisoida asiakkaalle realistisesti jo myyntivaiheessa: asettamalla VR-lasit päähänsä tilaaja pääsee suoraan tarkastelemaan suunnitteilla olevaa mallia. Näin voidaan välttää kalliit virheet tuotanto- tai rakennusvaiheessa. Esimerkiksi telakoilla voidaan virtuaalitodellisuuden avulla harjoitella laivan ja laivan moottorin yhdistämistä tai työläitä huoltoja jo etukäteen.

Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen on kriittisen tärkeää erityisesti rakennus- ja suunnitteluteollisuudessa. Tulevaisuudessa esimerkiksi laivoja ei enää rakenneta ilman virtuaalitodellisuuden mahdollistamaa huolellista etukäteissuunnittelua – tuskin mitään muitakaan suuria rakennelmia.

Virtuaalitodellisuudesta saadaan vauhtia myös käytännön työhön. Esimerkiksi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke on tehnyt etulinjassa korkeatasoisia VR-sovelluksia, kuten metsäkonesimulaattoreita. Poke on kehittänyt myös maalarien avuksi maalausaikaa mallintavan simulaattorin. Sen ansiosta tietyn kohteen maalausajan työmääräarvion tekeminen helpottuu huomattavasti.

Teknologia on ollut olemassa jo pitkään

VR-teknologia on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta etenkin peliteollisuus on vienyt teknologiaa rytinällä eteenpäin. Viime vuosina myös kustannukset ovat madaltuneet siinä määrin, että yrityskäyttöön soveltuvia VR-laitteita saa jo melko edullisesti. Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen on nykyään taloudellisesti järkevää niin hankintakustannusten kuin tuotonkin puolesta.

Pelkkä teknologian hankkiminen ei kuitenkaan riitä, vaan sitä pitää osata myös käyttää. Moni VR-teknologia edellyttää koodausta, jotta BIM-malli saadaan VR-maailmaan. Teknologian nopea kehitys tosin paikkaa osaamisen aukkoja, sillä joistain suunnitteluohjelmista on jo saatavilla VR-malleja, jotka eivät vaadi koodaamisosaamista.

Kollaboraatio nousee uudelle tasolle

Tiimityöskentely lisääntyy koko ajan, ja VR-teknologia sopii tähän trendiin kuin nenä päähän: pian tiimi voi suunnitella vaikkapa purjeveneen samassa työtilassa, muutella kajuutan pöydän kokoa lennosta tai vaikka mallintaa mastojen korkeutta.

Nämä esimerkit ovat vasta esimakua lukuisista virtuaaliteknologiaa hyödyntävistä toteutuksista, jotka säästävät aikaa ja vaivaa, ja ennen kaikkea luovat uutta liiketoimintaa. VR:n sovellusmahdollisuudet ovat loputtomat –  ota teknologia haltuun ja vie liiketoimintasi uusille urille.

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: