Petri Pukkasen ja kollegoiden matka Igniteen ei sujunut täysin kommelluksitta, mutta tietokeskuslaisella huumorilla siitäkin selvittiin. Igniten Pre-Day oli ladattu täyteen asiaa – lue blogista Petrin päivän tärpit.

Ignitessä ollaan! Lennot olivat ajallaan ja pääsimme hotelliin, mutta sielläpä ei ollutkaan varausta. Vaihdoimme sitten naapurihotelliin hetken säädettyämme. Onneksi voitto kollegoista helpotti oloa: leikkimielinen Amazing Race -kilpailu päättyi minun ja Nevalaisen Jannen voittoon lähes kahden tunnin marginaalilla.

Rekisteröityminen itse tapahtumaan onnistui jo lentokentällä, joten aamuvirkkuina suuntasimme aamupalalle Igniten sunnuntaina pidettyyn Pre-Day -päivään. Pre-Dayssä oli monta mielenkiintoista träkkiä, joista piti valita ja ilmoittautua ennakkoon. Itse osallistuin “The future of desktop deployment: Windows, Office and Windows Virtual Desktop” -päivään.

Microsoft työskentelee kovasti tehdäkseen Windowsista yhtä helpon asennettavan kuin puhelimet

Aamupäivän asia oli lopulta aika tuttua, eikä päivän aikana menty kovin syvälle. Saimme kuitenkin reilusti tietoa mm. Autopilotista, joka on meillä Tietokeskuksella lähes päivittäinen puheenaihe.

Microsoft työskentelee kovasti tehdäkseen Windowsista yhtä helpon asennettavan kuin puhelimet: ei imagea, vaan tarvittaessa resetti ja uusi konfiguraatio. Tai sitten paketista suoraan käyttäjälle. Esimerkiksi kun ostat uuden puhelimen, annat tilisi tiedot ja saat kaikki sovelluksesi sekä datasi automaattisesti uuteen luuriin. Saman pitäisi toimia myös ATK:n puolella ja kohta toimiikin.

Ja luonnollisesti kaikki hoituu etänä, käymättä konttorilla. Voin ilokseni ilmoittaa, että homma näyttäisi toimivan. Autopilotiin tulee myös koko ajan lisää ominaisuuksia ilman uusimpia käyttiksiä. Tämä onnistuu, koska itse Autopilot päivitetään heti asennuksen aikana. Autopilotista pitää ehdottomasti hakea vielä lisää deep diveä viikon aikana.

“The future of desktop deployment: Windows, Office and Windows Virtual Desktop” -päivä täydessä vauhdissa.

Myös Officen puolella tapahtuu

Autopilot oli suosikkiaiheeni päivän annista, mutta myös Officen puolella tapahtuu. Microsoft on vihdoin muuttanut Officen asennustapoja ja sen käyttäytymistä, jos koneella on jo Office.  Muutos on kyllä tarpeen. Monella meidänkin asiakkaistamme on käytössä useita versioita tai lisenssejä, ja jopa useita bittisyyksiä. Officen muutoshallinnasta tulee nyt helpompaa ja asetuksia voidaan ohjata uusilla XML:n kautta jaettavilla asetuksilla. Myös kääntö 32-bittisestä 64-bittiseen on tehty helpoksi.

Myös Office-versioiden päivittäminen puhutti runsaasti ja Microsoftin tuoteryhmä kannusti käyttämään pilveä apuna. Intunelle ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, mutta SCCM kykenee yhdellä versiolla ja yhdellä kielipaketilla päivittämään kaiken, jos sen määrittää hakemaan puuttuvat bitit pilvestä.

Ja sitten analytiikka. Eli pilvet.

Microsoft itse päivittää jatkuvasti noin 900 miljoonaa laitetta omalla alustallaan ja he käyttävät siihen ymmärrettävästi runsaasti koneista kerättyä tietoa. Me, te ja kaikki muutkin organisaatiot voivat lähettää Windows Analytics -dataa omista laitteistaan. Data korvamerkitään ja haetaan takaisin selkeisiin dashboard-näkymiin. Näet mitä versioita sinulla on, mahdolliset yhteensopivuusongelmat ja mitä tarvitaan, jotta koneet voidaan päivittää. Palvelu on ilmainen, vaikka toki vaatii työtä.

Windows Virtual Desktop -workshopin antia

Windows Virtual Desktop on Azureen pohjautuva etätyöskentely- ja julkaisuratkaisu, jonka kautta voidaan käyttää selainpohjaisesti ohjelmia tai itse käyttistä.

Sen käyttöönotto oli kaikkea muuta kuin yksinkertainen ”click-click-click”, mutta itse käyttöliittymä oli simppeli kokonaisuus sekä ylläpitäjille että loppukäyttäjille. Windows Virtual Desktopilla voidaan ajaa sovelluksia, tai pilvessä pyöriviin koneisiin voidaan asentaa omaa sisältöä. Myös esimerkiksi Windows 7 on tuettu vielä 3 vuotta tällä alustalla. Windows 7:n end-of-life lähestyy kovaa vauhtia – tammikuu 2020! – ja tässä on yksi tapa jatkaa Windows 7:llä, jos sitä jokin sovellus edelleen tarvitsee.

Sain Windows Virtual Desktopin koneeseen kiinni selaimella ja tutuilla tunnuksilla (kuva yllä). Selainpohjaisuus tarkoittaa myös laitevapautta: voin käyttää tätä alustaa mistä vain. En tosin usko esimerkiksi Android-puhelimen tarjoavan kovin hyvää käyttökokemusta Windows-työpöydälle, mutta mahdollista se on.

Huomenna aikaisin ylös (joka on aikaeron takia yllättävän helppoa) ja Keynoteja seuraamaan.

Muista laittaa Tietokeskuksen somekanavat seurantaan, niin näet lisää Ignite-tunnelmina livenä paikan päältä! Julkaisemme täällä myös tuoreeltaan blogeja tapahtuman annista.

Marraskuussa tarjoamme burgerit, bisset ja tuhdin setin Ignite-terveisiä Pilveä ja Kaljaa -afterworkeillamme. Katso alta milloin tulemme kaupunkiisi ja ilmoittaudu mukaan, paikkoja on rajoitetusti!

Pilveä & Kaljaa -afterwork Oulu 19.11.2019

Pilveä & Kaljaa -afterwork Turku 21.11.2019

Pilveä & Kaljaa -afterwork Lahti 28.11.2019

Petri Pukkanen

Konsultti

Pete työskentelee Tietokeskuksessa konsulttina. Petrin erikoisosaamisalueita ovat Azure-, moderni laitehallinta ja M365.

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: