Yli 50 000 ihmistä, seitsemän hotellia, useita bussireittejä, kymmeniä ja taas kymmeniä esityssaleja, satoja erilaisia esityksiä, verkostoitumista, yli 60 kilometriä kävelyä – siinä lyhyt yhteenveto AWS re:Invent 2018-konferenssista.

Esimakua pilvimaailman ja koneoppimisen kehityksestä

Vaikka tapahtumassa asioita tarkasteltiin lähes yksinomaan AWS-näkökulmasta, konferenssi antoi myös erinomaisen näkemyksen siitä, mihin pilvimaailman IaaS- ja PaaS-palveluissa ollaan menossa nyt ja lähitulevaisuudessa. Jos jokin pilvipalvelutarjoaja tuo jonkin uuden mullistavan ratkaisun, niin toiset seuraavat sitä pienellä viiveellä: esimerkiksi Azure Stackia on nyt seurannut AWS Outposts ja AWS Workspacesia Microsoft Virtual Desktops.

Isoja asioita tällä hetkellä ovat kuitenkin erilaiset koneoppimiseen (Machine Learning, ML) ja tietokantoihin liittyvät asiat. AWS julkaisi konferenssissa kuusi uutta tuotetta ML-puolelle, joten pelkästään ML-tuotteita on nyt AWS-palvelutarjonnassa neljätoista. Näitä uusia tuotteita ovat Amazon Forecast, Amazon Personalize, Amazon Textract, Amazon Comprehend Medical, Amazon Sagemaker Ground Truth ja Amazon Elastic Inference.

Lohkoketjutekniikka mukaan tietokantaratkaisuihin

Tietokantapuolella suurin muutos on se, että perinteiset relaatiotietokannat eivät sellaisenaan ole optimaalisimpia pilvisovellustietokantoja – etenkin, jos palveluita halutaan käyttää palvelittomasti (serverless) ja keskittyä alustan ylläpidon sijasta sovelluksen ja taulujen suunnitteluun sekä hyödyntämiseen. Lisäksi lohkoketjutekniikka (blockchain) on tulossa mukaan palveluihin ja ensimmäisenä tietokantaratkaisuihin tarjoten muuttumattomien sekä suojattujen historia- ja tapahtumatietojen tietokantoja.

AWS julkaisi konferenssissa oman ratkaisunsa eli Quantum Ledger Database (QLDB) -tietokannan. Tällaisia tietokantoja voidaan hyödyntää esimerkiksi talletus- ja nostotietojen, auton rekisteröintitietojen ja muiden vastaavien tallennuksessa. Näissä tietokannoissa olemassa olevaa tietuetta ei päivitetä ”päälle”, vaan olemassa oleva tietue jätetään ennalleen sekä suojataan AES-256 salauksella ja luodaan uusi tietue, jossa uudet muuttuneet tiedot ovat. Tietokannassa on kaksi automaattisesti päivittyvää taulua C eli current, jossa viimeisin tieto sekä H eli history, josta on luettavissa koko muuttumaton historiatieto.

Esillä myös Windows-palveluita

Toki ohjelman joukossa oli myös perinteisempiä esityksiä palveluiden sekä kustannuksien optimointiin ja suorituskyvyn kasvattamiseen. Windows-palveluitakaan ei unohdettu: seurasin esityksiä niin AWS-palveluiden hallinnasta Powershellin avulla kuin Windows-työkuormien migroinnista AWS-alustalle. Esillä oli myös Windows Machine Learning, jossa AWS on valmistellut AMIn (Amazon Machine Image), jossa Windows Server -alustalle on kerätty Machine Learning -datan valmisteluun tarvittavat työvälineet valmiiksi ja joka antaa mahdollisuuden kerätä tietoa esimerkiksi Microsoft SQL palvelimista mallinnusta varten.

Ei pidä unohtaa myöskään edellisessä blogissani mainittuja AWS-uutuuksia, kuten AWS Ground Station-, AWS Robomaker- ja AWS Outposts -palveluita.

Konferenssi oli kokonaisuutena mielenkiintoinen katsaus pilviratkaisuiden tuleviin mahdollisuuksiin sekä AWS-tarjontaan. Seuraava AWS Re:Invent järjestetään 2.-6.12.2019 ja paikkana on tälläkin kerralla Las Vegas, Nevada.

Lue AWS Re:Invent 2018 -blogisarjan muut osat:

AWS-konferenssissa kiinnostivat koneoppiminen ja virtualisointimuodot

AWS-konferenssin tuotejulkaisut lupaavia robotiikan kehitykselle

Hannu Kauremaa

Konsultti

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: