Maanantaina se alkoi. Ignite. Valtava tapahtuma kerää kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, ja päivät ovat täynnä asiaa, uudistuksia, julkistuksia ja markkinahumua. Kokosin tähän blogiin muutaman poiminnan Igniten uutuustarjonnasta.

Satayan keynote veti salit täyteen

Microsoftin pääjohtajan Satayan vetämä keynote oli varmasti päivän odotetuin juttu. Saliin pääsi kuitenkin vain 3000 ensimmäistä, karkeasti 10 % koko väkimäärästä. Itse en viitsinyt jäädä satojen metrien ”Sataya-jonoon”, vaan suuntasin suoraan Modern Workplace -saliin kuulemaan Satayan puhetta isolta kankaalta ja heti perään Modern Workplacen uusista tuulista. Tämä oli fiksu veto.

Satayalla oli paljon uutta, paljon jo odotettua ja mielenräjäyttävää kerrottavaa. Lue alta lisää.

Azure kehittyy ja skaalautuu nopeasti

Azure Stack

Azure Stack mahtuu nyt reppuun, eli se skaalautuu alaspäin. Kohta kenelläkään (palveluntarjoajalla) ei ole järkevää syytä olla miettimästä moista omaan konesaliin. Edut ovat melkoiset: sitä voidaan hallita yhdestä pisteestä, sillä pystytään viemään kuormaa sujuvasti Azureen ja siirtelemään tavaraa paikasta toiseen kivuttomasti.
Kaikki hyötyvät: myyjät voivat myydä virtuaalikoneitaan, asiakas pääsee haluamaansa pilveen ja data voi olla tarvittaessa missä vain.

Azure ARC

Tämä sai sydämen sykkimään toisen kerran. Kyseessä on yksi piste, josta hallitaan tuota koko kuviota, sujuvasti ja automaattisesti. Tätä on odotettu kauan: kubernettiä portaalista onpremiin. AWS on setissä mukana, eli tämä ei siis rajoitu pelkästään Azureen. Ja rumpujen pärinää: myös VMWare on tuettu, mikä tekee tästä erittäin kiinnostavaa perinteisen konesalin kannalta. Hallinta hoituu ARCista, resurssit mistä vain. Tarvittaessa vaikka Server 2008:sta, jonka tuki loppuu onpremissä nappia painamalla ja jatkuu Azuressa. Tai palvelin AWSään – kaikki onnistuu. Tämä todistaa, että perinteinen konesali rautoineen on todellakin myllerryksessä.

Power Automate ja Power Virtual Agent

Automate on periaatteessa vanha Flow steroideilla. Se kytkeytyy melkein mihin tahansa ja sen avulla pystytään luomaan työnkulkuja Virtual Agentia hyödyntäen. Virtual Agent on alusta, missä työnkulkuja voi luoda ilman koodia. Näin saadaan todella monipuolinen työkalu suoraan loppukäyttäjän kysymysten ohjailuun.

Syväsukellus Microsoft 365 -uutuusominaisuuksiin

Keynoten jälkeen päiväni jatkui siis Microsoft 365: The world’s Productivity Cloud Technical -keynoa kuunnellen. Tässä muutama tärppi esityksestä.

SCCM on kuollut

SCCM ja Intune muodostavat yhdessä Microsoft Endpoint Managerin. Tämä ei ole uutta, mutta kuitenkin on: Intune-lisensointi kuuluu nyt SCCM:ään. Ei ole siis mitään syytä olla rakentamatta co-managementia. Toisaalta koko hallinta on Azuressa, joten voiko sitä enää selvemmin sanoa: SCCM on kuollut, eläköön Endpoint Manager.

Yhteenvetona voikin todeta, että jos Intune on vielä tuntematon, niin nyt on syytä alkaa tutustumaan.

ConfigMgr-käyttäjät voivat nyt käyttää Intunea co-managementina Windowsille.

Sharepointin uutuudet

Ensimmäisen päivän sessiot jatkuivat osaltani vielä Sharepointilla ja sen uutuuksilla, jotka nivoutuvat kaikki Teamsiin. Tulossa on niin automaattista luokittelua, intrasivut PowerPointista kuin maksimi tiedostokoko 100 gigaa ja Delta-synkronointi. Tässä muutamia muita uutuuksia:

Mover

Microsoft osti tuossa muutama päivä sitten kanadalaisen Moverin. Työkalu on luotu migroimaan dataa paikasta toiseen, ilman mitään oleellisia rajoitteita. Työkalu on ilmainen siirrettäessä dataa MS-pilveen. Ikävää on se, että tuote on toistaiseksi saatavilla vain Pohjois-Amerikassa. Kävin kyselemässä syytä tähän Euroopan syrjimiseen heidän ständillään. Syynä on kuulemma GDPR, mutta he yrittävät tulla Eurooppaan pian. Sitä ennen Microsoft haluaa olla aivan varma, ettei astuta GDPR:n varpaille. Lohduttelin kaveria, että tuo menee kyllä läpi, jos pitää vaan datasta ja yksityisyydestä huolen. Ja miettii, mihin ja miten tätä tietoa käytetään ja säilytetään.

Mover on luotu migroimaan dataa paikasta toiseen, ilman mitään oleellisia rajoitteita. Toivottavasti saamme sen pian myös Eurooppaan.

 

Productivity Score

Productivity Score on työkalu, jolla voidaan pureutua käyttäjien tuottavuuteen. Se kertoo suoraan, käytetäänkö moderneja työkaluja oikein ja miten voidaan ohjata ja opastaa työntekijöitä toimimaan paremmin.

Desktop Analytics

Tällä työkalulla saadaan järjettömästi dataa työasemista, käynnistysajoista, kaikesta. Tämä tieto auttaa parantamaan loppukäyttäjän kokemusta.

Pilvi jyrää – onko enää mitään syytä käyttää perinteistä infraa?

Meillä oli alun perinkin tiedossa, että koko Ignite pyörii pilven ympärillä. Sessioista varmasti yli 97 % on pilvijuttua. Igniten perinteiset sessiot, kuten Windows Server -julkistukset keskittyvät nyt siihen, miten ne toimivat Azuren kanssa.

Igniten ensimmäinen päivä herättikin paljon ajatuksia infran tulevaisuudesta. Olen ollut jo todella kauan sitä mieltä, että tänä päivänä PK-yrityksen kannattaa miettiä kaksi kertaa, miten ympäristönsä rakentaa. Cloud Only ei ole haihattelua, vaan tätä päivää. Jos käytät vielä perinteistä infraa, niin mikä on sinun perustelusi sille?

Jos et ole vielä tehnyt sitä, niin laita Tietokeskuksen somekanavat seurantaan Instagramissa, Twitterissä ja LinkedInissä – reaaliaikaiset Ignite-päivitykset tarjoillaan Twitterissä ja kuvia paikan päältä näet Instagramissa. Ja lisää syväluotaavia blogeja on tulossa loppuviikosta!

Parin viikon päästä tarjoamme myös burgerit, bisset ja lisätietoa Ignite-uutuuksista Pilveä ja Kaljaa -afterworkeillamme. Ilmoittaudu mukaan, paikkoja on rajoitetusti.

Pilveä & Kaljaa -afterwork Oulu 19.11.2019

Pilveä & Kaljaa -afterwork Turku 21.11.2019

Pilveä & Kaljaa -afterwork Lahti 28.11.2019

Lasse Ketola

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: