Männävuosina pilvisiirtymää pidettiin hankalana projektina, joka vie paljon aikaa, hermoja ja varsinkin euroja. Nykyaikaisten välineiden avulla pilvisiirtymä voidaan toteuttaa järkevästi vaiheittain ja usein lähes ilman käyttökatkoksia – kunhan suunnittelu on hoidettu hyvin ja toteutus tehdään ammattitaidolla.

Pilvipalveluiden tarjoajia on paljon, mutta Microsoft-lasit silmillä katsellessa loogisin vaihtoehto on Microsoft Azure. Microsoftin uudehko M365 -lisenssimalli myös mahdollistaa asioita, jotka ennen olivat yrityksille vain kaukainen haave jo pelkän hinnoittelun takia.

Neljä syytä siirtyä pilvipohjaiseen infraan

  • riippumattomuus omistetusta raudasta
  • palveluiden globaali saatavuus
  • korkea käytettävyys
  • palveluiden helppo käyttöönotto

Miksi sijoittaa rautaan tuhansia euroja, kun tiedämme, että se jossain vaiheessa kuitenkin vanhenee? Azuren avulla voimme myös hyödyntää roolipohjaista hallintamallia ja helposti antaa esimerkiksi sovelluskehittäjälle oikeudet vain siihen palvelimeen, jota hän kehittämiseen tarvitsee.

Käyttäjien identiteetit ja laitehallinta viihtyvät pilvessä

Käyttäjien yhdistäminen pilvi-identiteettiin on monessa suomalaisessa organisaatiossa jo tehty ja Office 365:n taustalla pyörivä Azure AD vastaa kirjautumisalustana useimpiin tarpeisiin. Jos käytössä on jonkinlainen legacy-sovellus, joka tarvitsee esimerkiksi LDAP tai Kerberos autentikointimenetelmiä, voimme valjastaa Azure AD:n kaveriksi Azure Active Directory Domain Services -alustan.

Toimistotyökalut saamme helposti käyttöömme joko Office 365:n online-puolelta. Laitehallinnassa voidaan hyödyntää Microsoft Intunea, jonka avulla itse O365 ohjelmisto levitetään. Intunen avulla kaikki mobiilit laitteet kuten läppärit, tabletit ja älypuhelimet saadaan hallintaan. Myös niiden tietoturvapäivityksistä ja sovelluslevityksistä voidaan huolehtia selainpohjaisen hallintaportaalin avulla vaikka laiturin nokasta.

Entäs palvelin, voisinko saada senkin pilveen hyrräämään?

Yksi kompastuskivi pilvisiirtymässä on usein ajattelun jatkaminen on-premises mallin mukaan: mietitään, miten vanhat konesalissa pyörivät palvelimet saadaan siirrettyä pilveen.

Ennen pilvisiirtymää kannattaa omaa ajatusmaailmaa muuttaa: ajatella palvelut edellä – ei palvelimet. Mikäli siirrämme palvelimen sellaisenaan pilveen, emme saa pilven moderneista ratkaisuista niin helposti ulosmitattua hyötyä.

Yksi pilvipalveluiden parhaista puolista on lähes loputon skaala. Valitettavasti skaalautuvuuden automatisointi on hankala toteuttaa IaaS -virtuaalikoneella katkoksettomasti. PaaS -alusta taas tarjoaa siihen helposti käyttöönotettavia työkaluja.

Jos palvelut edellä -ajatusmaailmaa viedään vielä eteenpäin, voimme hyödyntää esimerkiksi Serverlessiä, Microservicejä ja muita vielä kevyempiä ratkaisuja eri toimintojen toteutuksessa ilman varsinaisia palvelimia. Usein näiden ratkaisujen käyttö on halvempaa verrattuna IaaS- ja PaaS-ratkaisuihin ja ylläpitokin huomattavasti kevyempää.

Keep it simple

Pilveen siirtyminen ei ole enää nykypäivänä raskas projekti. Tietyt jutut, kuten tiedostopalvelut, laitehallinta ja sen tarpeet, sekä palveluiden siirto vaativat kuitenkin tarkan suunnitelman ja oikeat työvälineet. Tässä Tietokeskus voi toimia osaavana kumppanina ja auttaa kohti unelmainfraa pilvessä.

Kiinnostuitko Azure AD:n mahdollisuuksista?
Katso webinaaritallenteemme: Miten modernisoit IT-infraa ja sen palveluita Azuren avulla?

 

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: