Tero Tolonen johtaa audiotekniikkayritys Jabran tuotehallintaa. Tero vieraili toukokuussa Tietokeskuksella kertomassa ääniteknologian kehityksestä. Tämän kolmiosaisen blogisarjan viimeisessä osassa Tero kirjoittaa audion ja videon yhdistymisestä ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Tarve uusille videoratkaisuille kasvaa etätyöskentelyn lisääntyessä. Auditorioiden ja paraatineukkareiden massiivisten valkokankaiden sijaan tarve on suurin teknologialle, joka mahdollistaa pienten tiimien nopean ja häiriöttömän kommunikoinnin.

Pikkuneukkareissa tarvitaan ketteriä ratkaisuja

Kolmen hengen ydintiimi keskustelee pienessä kokoushuoneessa etäyhteyden avulla yhteistyökumppaninsa kahden päällikön kanssa. Audion lisäksi kokouksessa seurataan jaetun näytön avulla PowerPoint-presentaation vaihtuvia kalvoja.

Yli puolet audiota hyödyntävistä kokouksista käydään vastaavissa pienissä neuvotteluhuoneissa pienten tiimien kesken. Pikkuneukkareihin sopivat videoratkaisut ovatkin kovassa kasvussa.

Simppelisti videokameran asentaminen neuvotteluhuoneeseen ei tee autuaaksi. Jotta videon käyttökokemus olisi hyvä, sovelluksen tulee vastata käyttäjien tarpeita. Esimerkiksi jaetun näyttökuvan tai PowerPoint-presentaation ja reaaliaikaisen videokuvan välillä tulee pystyä siirtymään jouhevasti yhteyden pätkimättä. Yhteyden huono laatu syö tehoja, kun energiaa hukkaantuu keskittymiseen ja tekniikan kanssa säätämiseen.

Luonnollinen näkymä kameran linssin kautta

Mahdollisimman luonnollisen yhteyden muodostaville videoratkaisuille on myös kysyntää. Vastatakseen markkinan tarpeisiin GN, johon Jabrakin kuuluu, teki juuri uuden aluevaltauksen ostamalla Altia Systemsin. Altia on kehittänyt älykkään konferenssikameran, joka antaa 180 asteen näkymän käytettävästä huoneesta.

Nykyisiin ratkaisuihin verrattuna Panacastin monikameratekniikalla päästään lähemmäs ihmissilmän luontaista näköalaa. Laajempi kuvakulma vaikuttaa suoraan käyttömukavuuteen. Kokoustavan seurueen ei tarvitse kokoontua yhteen sumppuun, kun kamera näyttää koko huonealan. Videoteknologian avulla voidaan myös pitää tilan käyttöä silmällä ja täten optimoida sen käyttöastetta paremmin.

Käyttökokemus ratkaisee

Video- sekä puhelinneuvotteluja käydään yhä useammin myös käyttäjän oman tietokoneen kautta. Toisaalta älypuhelimen ja PC:n yhteiskäyttö lisääntyy nopeasti, ja raja niiden välillä hämärtyy. Audio- ja videotekniikan yhdistymisen mahdollisuudet ovat valtavan mielenkiintoisia juuri siksi, että ne vapauttavat ihmiset tekemään työtään ja osallistumaan palavereihin mistä päin maailmaa tahansa.

Äänen ja videon yhteissovelluksilla on valtava potentiaali – olemme keskustelleet niin itseohjautuvien autojen kehittäjien kuin lääkäreidenkin kanssa. Teemme järjestelmiemme kyvykkyydet saataviksi avoimien ohjelmointirajapintojen kautta ja kannustamme loppukäyttäjiä ideoimaan uusia käyttötapoja koko ajan. Me emme edes pystyisi keksimään kaikkia käyttömahdollisuuksia itse, ja siksi panostamme vahvasti avoimuuteen. Tulevaisuus näyttää, millaisia ratkaisuja näemme avoimen yhteistyön tuloksena.

Lue muut ääniteknologia-blogisarjan osat:

Teron uratarina: Tero Tolonen tekee äänestä uutta käyttöliittymää

Äänen käytön merkitys ja tekninen kehitys: Pelkkää puhetta – ääniteknologia tulee työelämäänkin

Tero Tolonen

Tero Tolonen johtaa audiotekniikkayritys Jabran tuotehallintaa.

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: