Microsoft julkaisi Windows 10 -käyttöjärjestelmästä version 1703 pari vuotta sitten. Version myötä Windows sai tuekseen ominaisuuden nimeltä Windows Autopilot. Alun perin ominaisuus oli Microsoftin tyyliin Preview-käytössä. Windows Autopilot sai virallisen GA-leiman jo jonkin aikaa sitten. Voi siis huoletta sanoa, että kahden vuoden aikana Autopilot on kehittynyt huikeasti.

Miksi siihen kannattaisi tutustua ja ehkä jopa ottaa se oman organisaation käyttöön? Listasin neljä tärkeintä ominaisuutta.

1. Self Service Experience

Autopilotin idea pähkinänkuoressa on hyödyntää niin sanottua Self Service Experienceä. Ideana on, että me olemme yhteydessä laitetoimittajaan, joka toimittaa meille tiedot hankittavista koneista. Tiedot ladataan Windows Autopilotin järjestelmään, joka määrittää, miten koneet käyttäytyvät. Laitetoimittaja toimittaa laitteen loppukäyttäjän työpöydälle, eikä käyttäjän tarvitse kuin ottaa kone käyttöönsä. That’s it! IT:n ei tarvitse välissä muokata konetta ja erikseen veivata sen asetuksia.

2. Laitetoimittajan optimointi

Vanhassa mallissa kaikki laitevalmistajan tekemät koneen optimoinnit vedetään sileäksi ja koneeseen asennetaan omat sovellukset ja levykuvat. Todennäköisesti laitevalmistaja on kuitenkin tehnyt kaikkensa, että koneen suorituskyky on tapissa ja toimii juuri niin kuin sen pitääkin. Miksi siis haluaisimme säätää asetuksia, kun ne on jo huippuunsa viritetty? Harva meistä purkaa valmiiksi kasattua huonekalua, ottaa sieltä ylimääräisiä osia pois ja kasaa sitten uudestaan.

3. Ajansäästö

Vanhassa mallissa homma menee usein turhankin haastavasti: 1) Tilataan koneet IT-osastolle. 2) Napataan laiteajureista tärkeimmät talteen. 3) Asennetaan koneeseen uusi käyttöjärjestelmä. 4) Asennetaan koneeseen halutut sovellukset. 5) Taistellaan jos jonkin erikoislaitteen, kuten USB-RJ45-adapterin tai läppärin näppäimistön kanssa tuntitolkulla, kunnes saadaan ne toimintaan. 6) Saadaan vihdoin napattua se tarpeisiimme sopiva image.

Vasta tämän prosessin jälkeen alkaa varsinainen koneiden asennusrumba: koneita puretaan laatikosta, laitellaan kiinni RJ45-piuhoihin, asennellaan uusi käyttöjärjestelmä, pakataan takaisin laatikoihin ja lähetetään loppukäyttäjille.

Windows Autopilotissa näille toimille ei ole tarvetta, koska suurin osa asioista on valmiiksi hoidettu laitevalmistajan toimesta. Jos laitteet tulevat esimerkiksi Pro-avaimella, meidän on helppo konvertoida ne tarpeen vaatiessa Enterprise-käyttöjärjestelmän koneiksi syöttämällä järjestelmään keskitetysti Enterprise -avain. Aikaa säästyy ja paljon.

4. Kone vauhdilla loppukäyttäjälle

Jokainen meistä on joskus törmännyt siihen, että uuden työntekijän aloittaessa työnsä IT-osasto ei ole ehtinyt valmistella hänelle konetta tai pahimmassa tapauksessa ole kuullutkaan hänestä. Perinteisellä mallilla – ja hyvällä tuurilla – kone saadaan toimitettua hänelle saman viikon aikana.

Windows Autopilotin avulla voimme resetoida hyllystä löytyvän koneen ja toimittaa sen käyttäjän pöydälle saman päivän aikana. Tarpeen vaatiessa laitteelle voidaan määrätä loppukäyttäjä myös etukäteen. Kun käyttäjä saa laitteen pöydälleen, hänelle näkyy koneen ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä suoraan oma käyttäjänimi. Riittää, että hän syöttää omat käyttäjätunnuksensa. EULAt sun muut asetukset on jo hyväksytty käyttäjän puolesta, ja hän saa koneen käyttöönsä välittömästi.

Opi lisää hyödyllisiä ominaisuuksia webinaarissa

Kiinnostuitko Windows Autopilotista? Katso webinaaritallenne, jossa käymme läpi kaiken oleellisen Autopilotista.

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: