Verkossa katseltavien videoiden kulutus on kasvanut tasaisesti jo monta vuotta. Kasvu ei selity pelkillä kissavideoilla. 🐱

Tänä päivänä videomuotoisella medialla on vakiintunut paikka myös tiedon jakamisessa työelämässä ja opetuksessa koulumaailmassa.

Microsoft vastasi tähän kasvavaan tarpeeseen vuonna 2017 julkaisemalla Azure-pohjaisen Stream-videopalvelun. Stream on yrityksen sisäinen videoportaali, eräänlainen yrityksen oma Youtube.

Kissavideoiden sijaan palvelussa voi julkaista ohjeita videomuodossa, järjestää sisäisen tiedotustilaisuuden videon välityksellä tai vaikka lähettää sen pakollisen toimitusjohtajan joulutervehdyksen.

Streamin edut yrityskäytössä 🔍

Stream on vielä valitettavasti toistaiseksi ollut alihyödynnetty yrityksissä. Sillä on kuitenkin paljon etuja työkäytössä, erityisesti työn tehostamisessa.

Ensinnäkin Stream on osa Microsoft 365 -tuotetta. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että videot ovat tietoturvallisesti tallessa Streamissä ja ne näkyvät vain oman organisaation käyttäjille. Lisäksi palvelu on käytettävissä pilvestä, ja se toimii millä tahansa laitteella. Kirsikkana kakun päällä: Stream skaalautuu käyttäjien mukana. Jokainen uusi käyttäjä lisää tallennuskapasiteettia.

Parhaiten Streamin hyödyt yrityksille pääsevät esiin Teamsin kautta. Teams tallentaa videot Streamiin, joten esimerkiksi Teams-kokousten tallenteet tai Live Eventit jäävät jemmaan suoraan pilveen. Näin työporukan Teams-kanavalla pidetty kokoustallenne on helppo jakaa muille tiimin jäsenille suoraan Streamista.

Kirjaudu, katsele, kommentoi 👀

Pääset kirjautumaan Streamiin joko selaimella Office 365-portaalin kautta tai Streamin mobiilisovelluksen kautta. Kirjauduttuasi voit selailla organisaatiosi muiden käyttäjien luomia videoita, kommentoida niitä tai ladata omia videoitasi palveluun. Voit myös luoda kanavia, joilla ryhmittelet videoita esimerkiksi aihealueen mukaan.

Videoiden lataaminen on helppoa ✅

Lataa video suoraan Streamiin joko omalta tietokoneelta tai mobiilisovellukselta. Stream tukee yleisimpiä videoformaatteja, joten jos käytössäsi ei ole eksoottisia videomuotoja, videot latautuvat palveluun ilman kummempia muunnostöitä.

Palvelun oletuksena on, että ladattu video on kaikkien organisaation käyttäjien nähtävissä heti latauksen jälkeen. Voit halutessasi rajoittaa videoon pääsyä Microsoft 365 -ryhmien avulla, jolloin vain ryhmien jäsenet näkevät videon. Videot on myös helposti upotettavissa muihin Microsoft 365 -palveluihin kuten Sharepointiin tai Yammeriin.

Stream kestää järeidenkin videoiden latauksen. Palveluun ladattavan tiedoston maksimikoko on 50GB ja sinne voi tuupata maksimissaan jopa 500 000 videota. Toki tallennustila riippuu sitten käyttäjien määrästä ja tästä tarkemmin seuraavaksi.

Tallenna huoletta, tilaa riittää 💪🏻

Streamissä on hyvin tallennustilaa videoille. Microsoft 365 -tenantti saa käyttöönsä 500GB tallennustilaa. Lisäksi jokainen lisensoitu käyttäjä tuo 0,5GB lisää tallennustilaa, poislukien F1/K1 käyttäjät. Näin esimerkiksi 1000 käyttäjän organisaatiossa on 1000GB tilaa tallentaa videoita. Ei pitäisi ihan heti loppua kaista kesken!

Luo opasvideoita helposti ruudun tallennuksella 🖥

Yksi uusimmista ominaisuuksista Streamissa on mahdollisuus tallentaa videolle omaa ruutua 15 minuutin videopätkiksi. Ominaisuus löytyy Streamin käyttöliittymässä Create-valikosta nimellä Tietuenäyttö (kyllä, luit oikein 🙄). Stream antaa nauhoittaa ruutua niin koneen sisäisellä kuin vaikka USB:n kautta liitettävällä kameralla. Voit tallentaa koko näytön, tietyn sovellusikkunan tai selaimen välilehden. Ominaisuus tekee erityisesti lyhyiden opasvideoiden tekemisen todella sujuvaksi.

Videoiden editointi kaipaa vielä kehittämistä ✂️

Valitettavasti videoita ei voi juurikaan editoida Streamissa. Siellä voi ainoastaan trimmata videoiden alku- ja loppupäät ja lisätä tekstityksen palvelun tukemilla kielillä (suomi ei vielä kuulu näiden joukkoon). Joten kaikki muu haluamasi editointi pitää tehdä kolmannen osapuolen sovelluksessa ennen videon lataamista palveluun. Mutta tämäkin ominaisuus varmasti vielä kehittyy tulevaisuudessa.

Muiden Microsoft 365 -palveluiden tavoin myös Streamia päivitetään ja parannetaan säännöllisesti. Vuodelle 2020 palveluun on suunnitteilla muun muassa videoiden julkaisumahdollisuus ulkopuolisille käyttäjille, tehokkaampi taustamelun poisto videoista sekä parannettu analytiikka. Saamme siis toivottavasti vielä tämän vuoden puolella entistä paremman ja tuottavamman palvelun yritysten videotarpeisiin! 🎥

Tarvitsetko apua M365-ympäristön kehitykseen, käyttäjätukea tai M365-ympäristön auditointia? Lue lisää M365-palveluistamme.

M365-palvelut

Janne Nevalainen

#Konsultti

Janne toimii Tietokeskuksessa senioritason konsulttina ja kouluttajana. Hänen erikoisosaamisaluetta ovat Teams, O365 ja muut Microsoftin viestintäratkaisut.

Kiinnostaako 365:n tehokkaampi hyödyntäminen?

Jätä yhteystietosi alle, niin jutellaan lisää:

Mikael Eerola 040 573 8322 mikael.eerola@tietokeskus.fi