Microsoftin infraa käytetään nykyisin laajasti ja lähes kaikki ovat pilvessä. Käytössä on tuotteita laidasta laitaan, ja iso osa päätelaitteista toimii Windowsilla, toivottavasti kympillä.

Jos nykyiset lisenssisopimukset ovat katkolla, kannattaa katsella ympärilleen, josko käyttäjäpohjaisesta ja kuukausiveloitteisesta lisensoinnista olisi hyötyä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos M365-tuoteperheestä (eli Windows 10, Office 365 ja Enterprise Mobility + Security) löytyy kaksi kolmesta, kannattaa harkita M365-lisensointia. Muutamalla lisäeurolla per käyttäjä voi nimittäin tehdä omalle infralleen paljon hyvää.

M365 Enterprise on kattavin paketti Microsoft-infraan

Microsoft 365 Enterprise E5 on ammattilaisen paras kaveri, sillä siihen kuuluvat kaikki tuotteet, jotka moderniin työskentelyyn tarvitaan. Pakettiin kuuluu Windows 10 Enterprise, jossa on kaikki Windows 10:n ominaisuudet. Kannettavien ja pöytäkoneiden mukana tuleva Pro ei sisällä Enterprisen ominaisuuksia ja käyttöoikeuksia. Enterprise tarjoaa lisäksi uudistuksia tietoturvaominaisuuksiin ja merkittäviä parannuksia hallintaan. Mukaan tulee myös käyttöoikeus VDI-työasemille, mikä on omiaan parantamaan pilvisiirtymään tarvittavia tekniikoita, jos legacy-sovellukset jarruttavat kehitystä.

Entä Office 365? Vaikka sinulla olisi muutama kymmenen työasemaa, kannattaa lisenssiin lisätä Enterprise-ominaisuuksia. Microsoft 365 -paketin mukana tulee kaikki tarvittava ja vielä vähän päälle. Yksi tärkeä ominaisuus on PowerBI, joka voi tarjota valtavasti uutta liiketoiminnan seurantaan. Sen saa osalle käyttäjistä M365-mallilla, mutta suosittuun Office 365 Business Premiumiin se ei kuulu. Hallinnassa on myös eroa: VDI:n käyttöä ei tueta, sähköposteja ei voi arkistoida ja Excelin ominaisuudetkin eroavat. Kannattaa myös muistaa, että Enterprise-leimalla saapuviin tilauksiin vastataan Microsoftin tuessa 24/7.

EM+S mahdollistaa paremman hallinnan ja tietoturvan

Kun EM+S -paketin käyttöönottoa mietitään, lähdetään liikkeelle usein Intune edellä. Intune on näppärä, mutta Enterprise Mobility + Security -paketin hienoimmat ominaisuudet ovat sellaisia, joita Intune vain toteuttaa ja taustat ovat Azure AD:ssa ja muissa palveluissa.

Moderniin työskentelyyn kuuluu vapaus sijainnista ja laitteista. Ei siis voida luottaa pelkästään palomuuriin ja fyysisen lokaation koskemattomuuteen, kuten monet yritykset vielä tekevät. Henkilö voi tehdä töitä miltä laitteelta tahansa, myös siltä eSportsiin hurahtaneen teinin omiin puuhiinsa käyttämältä koti-PC:ltä. Enterprise Mobility + Securityn keskiössä on erittäin hyvin suojattu identiteetti. Tilit voidaan sen avulla suojata monella eri tavalla. Multi-Factor Authentication (MFA) hyppää tarvittaessa varmistamaan, onko henkilö todella se kuka hän väittää olevansa, silloin kun järjestelmää käytetään uudesta paikasta tai tuntemattomalla laitteella. On myös mahdollista kieltää muut kuin organisaation hallinnassa olevat laitteet, joiden asetukset on tarkastettu.

Enterprise Mobility + Securityn avulla tiedostot saadaan suojattua sijainnista riippumatta. Esimerkiksi palkat ja henkilötiedot sisältävän Excel-tiedoston voi suojata vain oikeiden ihmisten käyttöön, vaikka joku tallentaisikin sen väärään paikkaan tai lähettäisi sen sähköpostilla väärälle vastaanottajalle.

Siirry moderniin infraan helposti

Yksittäin lisensoitujen tuotteiden aika alkaa olla ohi. Microsoft 365 E5 tai E3 on tapa skaalata lisenssejä aidosti käytön mukaan, ja F1-pakettia taas voidaan hyödyntää tuotantoon tai projektityöhön. Nämä modernin infran rakennuspalikat pitää vain ottaa käyttöön, mikä onnistuu yllättävän nopeasti: joihinkin asennuksiin menee muutama päivä, mutta osa saadaan toimimaan tunneissa. Tietokeskuksen malliin kuuluu aina myös valmentaa ihmiset järjestelmien käyttöön sekä tukea käyttöönoton jälkeen.

Sokerina pohjalla M365-paketti tarjoaa kaiken, mitä tarvitaan Windows Autopilotiin. Mitä se sinulle tarkoittaisi, jos laitteet tulisivat suoraan valmistajalta loppukäyttäjille, eikä niitä tarvitsisi asentaa uudestaan siinä välissä? Aika coolia. Pureudumme Windows Autopilotin hyötyihin ja ominaisuuksiin tarkemmin webinaaritallenteessamme.

M365 – mikä se on ja miksi siitä pitäisi kiinnostua? Katso webinaaritallenne.

Tarvitsetko apua M365-ympäristön kehitykseen, käyttäjätukea tai M365-ympäristön auditointia? Lue lisää M365-palveluistamme.

M365-palvelut

Petri Pukkanen

Konsultti

Pete työskentelee Tietokeskuksessa konsulttina. Petrin erikoisosaamisalueita ovat Azure-, moderni laitehallinta ja M365.

Voisimmeko olla avuksi IT-asioissa?

Jätä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä: